Post Covid rehabilitacija

Post Covid tretmani su novi vid rehabilitacije, nakon preležane infekcije Covidom 19.

Do danas je utvrđeno da kod najtežih slučajeva bolest ostavlja posledice na plućima i srcu, a moguće su posledice i na drugim organima (bubrezima, štitnoj žlezdi itd.) Zbog toga je jako bitan proces oporavka nakon preležane infekcije koji mora biti postepen.

Kao posledica neaktivnosti i infekcije vitalnih organa najbrže strada lokomotorni sistem, mišići atrofiraju i snaga čitavog tela se umanjuje. Takođe, primećena je iscrpljenost, malaksalost i otežano disanje koje traju i nekoliko meseci nakon preležane bolesti.

Nakon detaljnog pregleda od strane fizijatra i određenih neophodnih laboratorijskih i dijagnoznih procedura, pristupa se pripremi protokola lečenja.

Kineziterapija predstavlja jedno od najjačih oružja kada akutna faza bolesti prestane i kada se tretiraju nastale posledice.

Vežbe sa najboljim efektima na srce i pluća su vežbe disanja i specifični fizički trening pacijenta čije izvođenje kontroliše fizioterapeut. Cilj im je smanjenje otežanog disanja, povećanje kapaciteta pluća i eliminacija ranog zamora. Vežbe se prilagođavaju stepenu fizičke sposobnosti pacijenta.

Pošaljite upit za pregled